Συμβουλές: Δρ. Giovanni Vitali Rosati, οικογενειακός παιδίατρος.

Τι είναι η διάρροια?
Αύξηση της συχνότητας των κενώσεων με κόπρανα υδαρούς υφής.
Πότε να ανησυχήσω?
Μόνο αν οι κενώσεις είναι περισσότερες από 4-6 ημερησίως ή αν υπάρχει και επαναλαμβανόμενος εμετός.
Αν η απώλεια υγρών είναι υπερβολική, υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης που είναι πολύ επικίνδυνη για το παιδί, ιδίως αν είναι μικρότερο του ενός έτους. Είναι σημαντικό να ελέγχετε ότι το παιδί πίνει, τρώει, κάνει πιπί, παίζει, κλαίει με δάκρυα, κάνει εμετό ή έχει πυρετό.
Τι να κάνω?
Διακόψτε τη χορήγηση τροφής μόνο για τις πρώτες 4-6 ώρες (το μητρικό γάλα δεν πρέπει να διακόπτεται ποτέ). Στη συνέχεια επαναφέρετε τις συνήθεις τροφές, χωρίς να επιμένετε, επιλέγοντας ελαφρύ διαιτολόγιο.
Χορηγήστε υγρά από το στόμα για να αντισταθμίσετε τις απώλειες που μπορούν να προσδιοριστούν με την απώλεια βάρους στα παιδιά κάτω του ενός έτους. Είναι σημαντικό να χορηγείτε Παιδικά Διαλύματα από το στόμα, που είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Παράλληλα, μπορείτε να χορηγήσετε προβιοτικά που βοηθούν στη μείωση της διάρκειας και της συχνότητας των κενώσεων.
Στο φαρμακείο θα βρείτε επίσης συνδυασμένα προϊόντα ενυδατικών αλάτων και προβιοτικών που πρέπει να υπάρχουν πάντα στο σπίτι.
Χρησιμοποιήστε άλλα φάρμακα μόνο με συμβουλή του παιδιάτρου. Συνήθως δεν είναι αναγκαία τα αντιβιοτικά
Πότε να απευθυνθώ άμεσα στον παιδίατρο
• Αν το παιδί είναι μικρότερο των 3 μηνών
• Αν έχει επίμονους εμετούς
• Αν φαίνεται αφυδατωμένο (ζυγίστε το)
• Αν εξακολουθεί να έχει υδαρείς κενώσεις
• Αν δεν παίζει
Πληροφορίες που πρέπει να αναφέρετε τηλεφωνικά: ηλικία, αριθμό κενώσεων, ύπαρξη εμετού, πυρετό, διάρκεια των διαταραχών, αν υπάρχει αίμα ή βλέννα στα κόπρανα, αν πίνει και αν κάνει πιπί, αν έχει χάσει βάρος και πόσο, αν ήλθε σε επαφή με άλλους ανθρώπους με διάρροια και εμετό.