Ζήτω το παιχνίδι στον καθαρό αέρα!!

Playgroundaroundthecorner Ο παιδότοπος είναι ένας χώρος ψυχαγωγίας και δημιουργικότητας που μαθαίνει στα παιδιά να έχουν τόλμη, να πειραματίζονται και να κάνουν νέους φίλους!

Η Buona είναι μια εταιρεία που παράγει προϊόντα ειδικά μελετημένα για την ευεξία των παιδιών, αλλά και ένας κόσμος αξιών που ενστερνιζόμαστε και εφαρμόζουμε. Κοινή μας πεποίθηση είναι η μεγάλη σημασία του παιχνιδιού στον καθαρό αέρα, η κίνηση, τα ερεθίσματα για δημιουργικότητα , φαντασία και το γεγονός ότι η ευεξία ενός παιδιού προϋποθέτει παιχνίδια και πολλές ευκαιρίες μάθησης. Η δυνατότητα για παιχνίδια με άλλα παιδιά στον καθαρό αέρα, όπου και αν βρίσκεται, γιατί παντού και πάντα υπάρχει μια ευκαιρία για παιχνίδι.

Γιατί στον παιδότοπο?

Γιατί διδάσκει στα παιδιά να έχουν θάρρος, να δοκιμάζουν τα όριά τους, αλλά και τις δυνάμεις τους, να μπαίνουν στο παιχνίδι. Γιατί φέρνει κοντά παιδιά διαφορετικών ηλικιών και διαφορετικής καταγωγής, προκαλώντας τα να δημιουργήσουν νέες σχέσεις, να μοιραστούν, να περιμένουν τη σειρά τους και να ζήσουν εμπειρίες μαζί με άλλα παιδιά σε έναν ελεύθερο χώρο.
Γιατί διεγείρει τη φαντασία που έχει κάθε παιδί και πρέπει να καλλιεργείται για να μην εξαντληθεί ποτέ, ακόμη και όταν ενηλικιωθεί. Γιατί ανταποκρίνεται στη φυσιολογική ανάγκη κάθε παιδιού για παιχνίδι, παντού και πάντοτε. Όσο πιο πρωτότυπος, απρόβλεπτος και έξυπνα σχεδιασμένος είναι ένας παιδότοπος, τόσο περισσότερο εκπληρώνει την αποστολή του.

Αν μάλιστα είναι ενταγμένος και σε ένα όμορφο περιβάλλον, το παιδί μαθαίνει να εκτιμά το όμορφο που έχει δικαίωμα να απολαμβάνει κάθε παιδί.


Συμβουλές για τη δυσκοιλιότητα

Η χρόνια λειτουργική δυσκοιλιότητα είναι μια συνήθης γαστρεντερική διαταραχή στους πρώτους μήνες και στα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού.

Συνοδεύεται συχνά από κοιλιακές κράμπες και πόνο κατά την κένωση και είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται για να μην μετατραπεί σε χρόνια.

Πώς αντιμετωπίζεται

Είναι σημαντικό η δυσκοιλιότητα να αντιμετωπίζεται κατά το πρώτο έτος ζωής, προκειμένου να μην μετατραπεί σε χρόνια Ιδιαίτερα ενδεδειγμένη είναι η χρήση του macrogol 3350 (ή PEG, πολυαιθυλενογλυκόλη) που ρυθμίζει το έντερο με μηχανισμό ωσμωτικού τύπου:

  • προσελκύει νερό στο έντερο μαλακώνοντας τα κόπρανα και διευκολύνοντας την κένωση;;
  • δεν προκαλεί συνθήκες άμεσης ανάγκης και κοιλιακό άλγος
  • δεν απορροφάταιo
  • και δεν υφίσταται ζύμωση στο έντερο

Για να βοηθήσεις το παιδί σου:

ΔΙΑΤΡΟΦΗ: πρόσθεσε περισσότερες ίνες (φρούτα, λαχανικά) και υγρά στη δίαιτά του

ΚΙΝΗΣΗ: παιχνίδια έξω από το σπίτι ή αθλητισμός, αν είναι μεγαλύτερο σε ηλικία

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ: μην αναβάλλετε την κένωση και μάθετε το παιδί να πηγαίνει στην τουαλέτα καθημερινά την ίδια ώρα, κατά προτίμηση το πρωί: το ερέθισμα της κένωσης είναι πιο έντονο τις πρώτες ώρες της ημέρας

ΣΤΑΣΗ: το παιδί πρέπει να έχει στάση βαθιού καθίσματος

ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΗ: αν τα πόδια δεν φτάνουν ακόμα στο δάπεδο, βοηθήστε το με ένα υποπόδιο. Στην τουαλέτα δεν παίζουμε… αλλά σπρώχνουμε!


Ο αθλητισμός και το παιδί
Η Buona πιστεύει ακράδαντα στη σημασία μιας υγιούς σωματικής άσκησης για το παιδί.
Πράγματι, αρκούν 20 λεπτά έντονης σωματικής άσκησης την ημέρα έτσι ώστε τα παιδιά:

  • να διατηρούν οστά και αρθρώσεις υγιείς
  • να διατηρούν τη σωστή μυϊκή μάζα για την ηλικία τους
  • να μειώνουν το σωματικό λίπος και να διατηρούν το σωστό βάρος
  • να προλαμβάνουν την εκδήλωση υπέρτασης (που εμφανίζεται ήδη από την εφηβική ηλικία)
  • να βελτιώνουν τις μαθησιακές τους ικανότητες

Εκτός από τα γνωστά οφέλη για τον οργανισμό, η σωματική άσκηση συμβάλλει σημαντικά και στην εκπαίδευση κατά την ανάπτυξη του παιδιού: βελτιώνει την ικανότητα προσαρμογής στις πολλές καθημερινές υποχρεώσεις, διδάσκει τον έλεγχο των συναισθημάτων, βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και αυξάνει την ικανότητα κοινωνικοποίησης. Κυρίως όμως προσφέρει χαρά και ψυχαγωγία!

Τα στοιχεία που αφορούν τη νεανική παχυσαρκία είναι ανησυχητικά: πράγματι, αυξάνει ο αριθμός των παιδιών που κάνουν καθιστική ζωή, κυρίως λόγω των πολλών ωρών μπροστά στην τηλεόραση και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Τα παιδιά που αθλούνται είναι πολύ λίγα: μεταξύ των 6 και 10 ετών 1 στα 5 παιδιά δεν αθλείται καθόλου, ενώ το ποσοστό αυξάνει στους εφήβους και ακόμη περισσότερο στους ενήλικες.

Και αυτό μολονότι είναι σε όλους γνωστά τα οφέλη μιας, ήπιας έστω, τακτικής σωματικής άσκησης.

Είναι ένα πρόβλημα συνήθειας και είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάει από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής.

Η Buona αποφάσισε να υποστηρίξει ορισμένα αθλητικά σωματεία νέων, θέλοντας να αναδείξει την κοινωνική αξία της επιχείρησης για την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται.


Η Buona και το fair play!

Fair Play σημαίνει πολύ περισσότερα από τον απλό σεβασμό των κανόνων…

Όποιος παίζει τίμια κερδίζει πάντα!

Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ προσφέρει ευκαιρίες για να αποκτήσουμε δεξιότητες, να αποδείξουμε τις ικανότητές μας, να αποκτήσουμε κοινωνικές επαφές και να διαφυλάξουμε την υγεία μας με μια ευχάριστη ενασχόληση: είναι μια ευκαιρία συμμετοχής, αλλά και ανάληψης ευθυνών από όλους όσους συμμετέχουν.

Οι γονείς πρέπει να αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς με σωστή στάση σε κάθε περίσταση. Δεν πρέπει να επικρίνουν ποτέ τον προπονητή και τη διοίκηση της ομάδας μπροστά στα παιδιά τους, αποδεχόμενοι πάντα τις αποφάσεις τους, όπως και τις αποφάσεις των διαιτητών. Πρέπει να βοηθούν τα παιδιά τους να καταλάβουν το αληθινό φίλαθλο πνεύμα, που πρέπει να αποτελεί πάντα τη βάση κάθε αθλητικής δραστηριότητας.

Κατά τον ίδιο τρόπο, ο προπονητής πρέπει να είναι αμερόληπτος και να δημιουργεί ήρεμο κλίμα ομαδικής συντροφικότητας, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν μόνο πρωταθλητές. Πρέπει να διδάσκει τη σημασία των βασικών αξιών, όπως η αφοσίωση, η εντιμότητα, η ταπεινοφροσύνη και ο «υγιής» ανταγωνισμός.

Το σχολείο και τα αθλητικά σωματεία πρέπει να έχουν επίγνωση της κοινωνικής αξίας του αθλητισμού και ειδικότερα των αθλημάτων στα οποία συμμετέχουν μαθητές και μέλη τους. Πρέπει να ενστερνίζονται τις αξίες που αντιπροσωπεύει ο αθλητισμός (ισότητα ευκαιριών, Fair play, συντροφικότητα και κοινωνικότητα), ενθαρρύνοντας και προάγοντας πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, κατάρτισης και κοινωνικής ένταξης για να αναδεικνύεται ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του αθλητισμού.

Όλοι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό πρέπει να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τις αρχές του FAIR PLAY*, με σεβασμό, ακεραιότητα και εντιμότητα. Όλοι στον κόσμο του αθλητισμού πρέπει να σέβονται ορισμένους κανόνες συμπεριφοράς που συγκεντρώσαμε σε έναν «Κώδικα δεοντολογίας». Οι δάσκαλοι και τα μέλη της διοίκησης των αθλητικών σωματείων πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες για την προώθηση του Κώδικα Δεοντολογίας και να επιβλέπουν την τήρησή του. Είναι υποχρεωμένοι να τον προωθούν στους αθλητές, στους προπονητές, στους φροντιστές, στους γονείς και σε όλο το αθλητικό περιβάλλον.

* FAIR PLAY

σημαίνει πολύ περισσότερα από τον απλό σεβασμό των κανόνων: είναι η τήρηση μιας συμπεριφοράς που σέβεται τον άλλο και τους κανόνες τόσο στις κοινωνικές σχέσεις όσο και στους αγώνες, σημαίνει ηθική ακεραιότητα. Περιλαμβάνει ιδέες όπως η φιλία, ο σεβασμός των άλλων και το φίλαθλο πνεύμα. Το Fair play είναι ένας τρόπος ζωής, και όχι μόνο ένας τρόπος συμπεριφοράς.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας του αθλητή: 10 απλοί κανόνες συμπεριφοράς

1) Να αθλείσαι με αφοσίωση και πάθος, χωρίς να ξεχνάς ποτέ ότι ο αθλητισμός είναι πάνω από όλα ένα παιχνίδι;

2) Να σέβεσαι τους κανόνες τηρώντας πάντα μια ευπρεπή, έντιμη και σωστή συμπεριφορά με τους συμπαίκτες, τους αντιπάλους, τον προπονητή και τους διαιτητές, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ανάρμοστη και ανέντιμη συμπεριφορά;

3) Να σέβεσαι τον αντίπαλο μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο, αποφεύγοντας προσβλητικές χειρονομίες και τη σωματική ή λεκτική βία;

4) Να σέβεσαι και να δέχεσαι τις αποφάσεις του προπονητή και των διαιτητών, ακόμη και όταν έχεις διαφορετική άποψη

5)Να μιλάς με σεβασμό στους συμπαίκτες σου, στους αντιπάλους, στο κοινό, στους προπονητές και στους διαιτητές, αποφεύγοντας διαπληκτισμούς και βοηθώντας να πέσουν οι τόνοι;

6)Να συμμετέχεις στις προπονήσεις με συνέπεια και μεράκι, σεβόμενος τα ωράρια και διατηρώντας σε τάξη και καθαρές τις υποδομές και τον εξοπλισμό (αποδυτήρια, γυμναστήριο, πισίνα κ.λπ.);

7) Να διατηρείς ψηλά το φίλαθλο πνεύμα και να θυμάσαι πως δεν αγωνίζεσαι μόνο για τον εαυτό σου, αλλά για όλη την ομάδα

8) Να συμπεριφέρεσαι σωστά, συμβάλλοντας στη δημιουργία κλίματος ηρεμίας, συντροφικότητας, συγκέντρωσης και συνεργασίας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα;

9) Να αναφέρεις στους προπονητές, στη διοίκηση και στους γονείς σου επεισόδια που παραβιάζουν τις αρχές του κώδικα δεοντολογίας και της κοινής λογικής;

10) Να ξέρεις να νικάς χωρίς υπεροψία σεβόμενος τους αντιπάλους και να δέχεσαι την ήττα μαθαίνοντας από τα λάθη σου.


Η Buona προτείνει απλές και γρήγορες λύσεις για το πλύσιμο της μύτης του παιδιού.

Βρέφη?

1) Ξαπλώστε το στο πλάι και τυλίξτε το με ένα σεντονάκι, έτσι ώστε να ακινητοποιήσετε ήπια τα χέρια.

2) Κρατώντας το κεφάλι στο πλάι, εισάγετε προσεκτικά στο πάνω μέρος του ρουθουνιού το ρύγχος του ψεκαστήρα ή του φιαλιδίου που περιέχει το υπερτονικό διάλυμα. Ψεκάστε το υγρό έως ότου τρέξει από το άλλο ρουθούνι.

3) Επαναλάβετε το πλύσιμο ξαπλώνοντας το παιδί στην άλλη πλευρά.

4) Καθαρίστε τη μύτη.

lavaggi del naso bambini piccoli-01
loavaggi del naso bambini-01

Παιδιά?

1) Κρατήστε το παιδί όρθιο με το κεφάλι γερμένο στη μία πλευρά και προς τα εμπρός: ποτέ προς τα πίσω!

2) Εισάγετε στο πάνω μέρος του ρουθουνιού το ρύγχος του ψεκαστήρα με το υπερτονικό διάλυμα: ο συνεχής ψεκασμός επιτρέπει σταθερή ροή. Ψεκάστε το υγρό έως ότου τρέξει από το άλλο ρουθούνι.

3)Επαναλάβετε το πλύσιμο με το κεφάλι γερμένο στην άλλη πλευρά.

4) Βάλτε το παιδί να φυσήξει τη μύτη του για πλήρη καθαρισμό.


Συμβουλές: Δρ. Giovanni Vitali Rosati, οικογενειακός παιδίατρος.

Τι είναι η διάρροια?

Αύξηση της συχνότητας των κενώσεων με κόπρανα υδαρούς υφής.

Πότε να ανησυχήσω?

Μόνο αν οι κενώσεις είναι περισσότερες από 4-6 ημερησίως ή αν υπάρχει και επαναλαμβανόμενος εμετός.
Αν η απώλεια υγρών είναι υπερβολική, υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης που είναι πολύ επικίνδυνη για το παιδί, ιδίως αν είναι μικρότερο του ενός έτους. Είναι σημαντικό να ελέγχετε ότι το παιδί πίνει, τρώει, κάνει πιπί, παίζει, κλαίει με δάκρυα, κάνει εμετό ή έχει πυρετό.

Τι να κάνω?

Διακόψτε τη χορήγηση τροφής μόνο για τις πρώτες 4-6 ώρες (το μητρικό γάλα δεν πρέπει να διακόπτεται ποτέ). Στη συνέχεια επαναφέρετε τις συνήθεις τροφές, χωρίς να επιμένετε, επιλέγοντας ελαφρύ διαιτολόγιο.

Χορηγήστε υγρά από το στόμα για να αντισταθμίσετε τις απώλειες που μπορούν να προσδιοριστούν με την απώλεια βάρους στα παιδιά κάτω του ενός έτους. Είναι σημαντικό να χορηγείτε Παιδικά Διαλύματα από το στόμα, που είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Παράλληλα, μπορείτε να χορηγήσετε προβιοτικά που βοηθούν στη μείωση της διάρκειας και της συχνότητας των κενώσεων.
Στο φαρμακείο θα βρείτε επίσης συνδυασμένα προϊόντα ενυδατικών αλάτων και προβιοτικών που πρέπει να υπάρχουν πάντα στο σπίτι.

Χρησιμοποιήστε άλλα φάρμακα μόνο με συμβουλή του παιδιάτρου. Συνήθως δεν είναι αναγκαία τα αντιβιοτικά

Πότε να απευθυνθώ άμεσα στον παιδίατρο

• Αν το παιδί είναι μικρότερο των 3 μηνών
• Αν έχει επίμονους εμετούς
• Αν φαίνεται αφυδατωμένο (ζυγίστε το)
• Αν εξακολουθεί να έχει υδαρείς κενώσεις
• Αν δεν παίζει

Πληροφορίες που πρέπει να αναφέρετε τηλεφωνικά: ηλικία, αριθμό κενώσεων, ύπαρξη εμετού, πυρετό, διάρκεια των διαταραχών, αν υπάρχει αίμα ή βλέννα στα κόπρανα, αν πίνει και αν κάνει πιπί, αν έχει χάσει βάρος και πόσο, αν ήλθε σε επαφή με άλλους ανθρώπους με διάρροια και εμετό.


Η χορήγηση μεγάλης ποσότητας νερού είναι πολύ σημαντική: αν τα κόπρανα περιέχουν επαρκή ποσότητα νερού είναι πιο μαλακά και αποβάλλονται χωρίς δυσκολία, απαλλάσσοντας τον οργανισμό από ό,τι δεν χρησιμεύει.

Πολλοί πιστεύουν ότι τα κόπρανα αποτελούνται κυρίως από απόβλητα των τροφών…δεν είναι αλήθεια! Τα κόπρανα αποτελούνται κυρίως από νερό.

Τύποι και αναγνώριση

Το στερεό τμήμα των κοπράνων αποτελείται από φυτικές ίνες που δεν πέπτονται, βακτηρίδια της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους και ουσίες άχρηστες για τον οργανισμό μας.

Από την κατανάλωση ενός πιάτου με το αγαπημένο μας φαγητό ως την αποβολή των κοπράνων μεσολαβεί κατά μέσο όρο 1 ημέρα. Τα πιο γρήγορα έντερα τα καταφέρνουν σε 8 ώρες, τα πιο αργά σε 3,5 ημέρες ενώ,συνήθως, το έντερο των γυναικών είναι πιο αργό από των ανδρών.


Η ευεξία ενός παιδιού έχει ως αναγκαία προϋπόθεση το παιχνίδι και την εκμάθηση: γιατί να μην χρησιμοποιούμε λοιπόν τις συσκευασίες των προϊόντων ως ερέθισμα για τη δημιουργικότητα των μικρών καταναλωτών μας; Αυτό ήταν το κίνητρο για τη δημιουργία του PaperArt.

Μπες στο παιχνίδι!

Αρκεί να χρωματίσεις, να κόψεις και να συναρμολογήσεις και οι συσκευασίες μας μετατρέπονται σε παιχνίδι: ένα μακρύ τρένο, ένα ιστιοφόρο για να ταξιδέψει σε άγνωστες θάλασσες, ένα φορτηγό που μεταφέρει αγωνιστικά αυτοκίνητα και πολλά άλλα… μέχρι εκεί που φτάνει η φαντασία σου!


Κόψε και χρωμάτισε με την Buona

Κατέβασε και τύπωσε τις εικόνες για να τις κόψεις και να τις χρωματίσεις με το παιδί σου!