Συμβουλές για τη δυσκοιλιότητα

Η χρόνια λειτουργική δυσκοιλιότητα είναι μια συνήθης γαστρεντερική διαταραχή στους πρώτους μήνες και στα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού.

Συνοδεύεται συχνά από κοιλιακές κράμπες και πόνο κατά την κένωση και είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται για να μην μετατραπεί σε χρόνια.

Πώς αντιμετωπίζεται

Είναι σημαντικό η δυσκοιλιότητα να αντιμετωπίζεται κατά το πρώτο έτος ζωής, προκειμένου να μην μετατραπεί σε χρόνια Ιδιαίτερα ενδεδειγμένη είναι η χρήση του macrogol 3350 (ή PEG, πολυαιθυλενογλυκόλη) που ρυθμίζει το έντερο με μηχανισμό ωσμωτικού τύπου:

  • προσελκύει νερό στο έντερο μαλακώνοντας τα κόπρανα και διευκολύνοντας την κένωση;;
  • δεν προκαλεί συνθήκες άμεσης ανάγκης και κοιλιακό άλγος
  • δεν απορροφάταιo
  • και δεν υφίσταται ζύμωση στο έντερο

Για να βοηθήσεις το παιδί σου:

ΔΙΑΤΡΟΦΗ: πρόσθεσε περισσότερες ίνες (φρούτα, λαχανικά) και υγρά στη δίαιτά του

ΚΙΝΗΣΗ: παιχνίδια έξω από το σπίτι ή αθλητισμός, αν είναι μεγαλύτερο σε ηλικία

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ: μην αναβάλλετε την κένωση και μάθετε το παιδί να πηγαίνει στην τουαλέτα καθημερινά την ίδια ώρα, κατά προτίμηση το πρωί: το ερέθισμα της κένωσης είναι πιο έντονο τις πρώτες ώρες της ημέρας

ΣΤΑΣΗ: το παιδί πρέπει να έχει στάση βαθιού καθίσματος

ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΗ: αν τα πόδια δεν φτάνουν ακόμα στο δάπεδο, βοηθήστε το με ένα υποπόδιο. Στην τουαλέτα δεν παίζουμε… αλλά σπρώχνουμε!


Συμβουλές: Δρ. Giovanni Vitali Rosati, οικογενειακός παιδίατρος.

Τι είναι η διάρροια?

Αύξηση της συχνότητας των κενώσεων με κόπρανα υδαρούς υφής.

Πότε να ανησυχήσω?

Μόνο αν οι κενώσεις είναι περισσότερες από 4-6 ημερησίως ή αν υπάρχει και επαναλαμβανόμενος εμετός.
Αν η απώλεια υγρών είναι υπερβολική, υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης που είναι πολύ επικίνδυνη για το παιδί, ιδίως αν είναι μικρότερο του ενός έτους. Είναι σημαντικό να ελέγχετε ότι το παιδί πίνει, τρώει, κάνει πιπί, παίζει, κλαίει με δάκρυα, κάνει εμετό ή έχει πυρετό.

Τι να κάνω?

Διακόψτε τη χορήγηση τροφής μόνο για τις πρώτες 4-6 ώρες (το μητρικό γάλα δεν πρέπει να διακόπτεται ποτέ). Στη συνέχεια επαναφέρετε τις συνήθεις τροφές, χωρίς να επιμένετε, επιλέγοντας ελαφρύ διαιτολόγιο.

Χορηγήστε υγρά από το στόμα για να αντισταθμίσετε τις απώλειες που μπορούν να προσδιοριστούν με την απώλεια βάρους στα παιδιά κάτω του ενός έτους. Είναι σημαντικό να χορηγείτε Παιδικά Διαλύματα από το στόμα, που είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Παράλληλα, μπορείτε να χορηγήσετε προβιοτικά που βοηθούν στη μείωση της διάρκειας και της συχνότητας των κενώσεων.
Στο φαρμακείο θα βρείτε επίσης συνδυασμένα προϊόντα ενυδατικών αλάτων και προβιοτικών που πρέπει να υπάρχουν πάντα στο σπίτι.

Χρησιμοποιήστε άλλα φάρμακα μόνο με συμβουλή του παιδιάτρου. Συνήθως δεν είναι αναγκαία τα αντιβιοτικά

Πότε να απευθυνθώ άμεσα στον παιδίατρο

• Αν το παιδί είναι μικρότερο των 3 μηνών
• Αν έχει επίμονους εμετούς
• Αν φαίνεται αφυδατωμένο (ζυγίστε το)
• Αν εξακολουθεί να έχει υδαρείς κενώσεις
• Αν δεν παίζει

Πληροφορίες που πρέπει να αναφέρετε τηλεφωνικά: ηλικία, αριθμό κενώσεων, ύπαρξη εμετού, πυρετό, διάρκεια των διαταραχών, αν υπάρχει αίμα ή βλέννα στα κόπρανα, αν πίνει και αν κάνει πιπί, αν έχει χάσει βάρος και πόσο, αν ήλθε σε επαφή με άλλους ανθρώπους με διάρροια και εμετό.


Η χορήγηση μεγάλης ποσότητας νερού είναι πολύ σημαντική: αν τα κόπρανα περιέχουν επαρκή ποσότητα νερού είναι πιο μαλακά και αποβάλλονται χωρίς δυσκολία, απαλλάσσοντας τον οργανισμό από ό,τι δεν χρησιμεύει.

Πολλοί πιστεύουν ότι τα κόπρανα αποτελούνται κυρίως από απόβλητα των τροφών…δεν είναι αλήθεια! Τα κόπρανα αποτελούνται κυρίως από νερό.

Τύποι και αναγνώριση

Το στερεό τμήμα των κοπράνων αποτελείται από φυτικές ίνες που δεν πέπτονται, βακτηρίδια της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους και ουσίες άχρηστες για τον οργανισμό μας.

Από την κατανάλωση ενός πιάτου με το αγαπημένο μας φαγητό ως την αποβολή των κοπράνων μεσολαβεί κατά μέσο όρο 1 ημέρα. Τα πιο γρήγορα έντερα τα καταφέρνουν σε 8 ώρες, τα πιο αργά σε 3,5 ημέρες ενώ,συνήθως, το έντερο των γυναικών είναι πιο αργό από των ανδρών.