Ζήτω το παιχνίδι στον καθαρό αέρα!!

Playgroundaroundthecorner Ο παιδότοπος είναι ένας χώρος ψυχαγωγίας και δημιουργικότητας που μαθαίνει στα παιδιά να έχουν τόλμη, να πειραματίζονται και να κάνουν νέους φίλους!

Η Buona είναι μια εταιρεία που παράγει προϊόντα ειδικά μελετημένα για την ευεξία των παιδιών, αλλά και ένας κόσμος αξιών που ενστερνιζόμαστε και εφαρμόζουμε. Κοινή μας πεποίθηση είναι η μεγάλη σημασία του παιχνιδιού στον καθαρό αέρα, η κίνηση, τα ερεθίσματα για δημιουργικότητα , φαντασία και το γεγονός ότι η ευεξία ενός παιδιού προϋποθέτει παιχνίδια και πολλές ευκαιρίες μάθησης. Η δυνατότητα για παιχνίδια με άλλα παιδιά στον καθαρό αέρα, όπου και αν βρίσκεται, γιατί παντού και πάντα υπάρχει μια ευκαιρία για παιχνίδι.

Γιατί στον παιδότοπο?

Γιατί διδάσκει στα παιδιά να έχουν θάρρος, να δοκιμάζουν τα όριά τους, αλλά και τις δυνάμεις τους, να μπαίνουν στο παιχνίδι. Γιατί φέρνει κοντά παιδιά διαφορετικών ηλικιών και διαφορετικής καταγωγής, προκαλώντας τα να δημιουργήσουν νέες σχέσεις, να μοιραστούν, να περιμένουν τη σειρά τους και να ζήσουν εμπειρίες μαζί με άλλα παιδιά σε έναν ελεύθερο χώρο.
Γιατί διεγείρει τη φαντασία που έχει κάθε παιδί και πρέπει να καλλιεργείται για να μην εξαντληθεί ποτέ, ακόμη και όταν ενηλικιωθεί. Γιατί ανταποκρίνεται στη φυσιολογική ανάγκη κάθε παιδιού για παιχνίδι, παντού και πάντοτε. Όσο πιο πρωτότυπος, απρόβλεπτος και έξυπνα σχεδιασμένος είναι ένας παιδότοπος, τόσο περισσότερο εκπληρώνει την αποστολή του.

Αν μάλιστα είναι ενταγμένος και σε ένα όμορφο περιβάλλον, το παιδί μαθαίνει να εκτιμά το όμορφο που έχει δικαίωμα να απολαμβάνει κάθε παιδί.


Ο αθλητισμός και το παιδί
Η Buona πιστεύει ακράδαντα στη σημασία μιας υγιούς σωματικής άσκησης για το παιδί.
Πράγματι, αρκούν 20 λεπτά έντονης σωματικής άσκησης την ημέρα έτσι ώστε τα παιδιά:

  • να διατηρούν οστά και αρθρώσεις υγιείς
  • να διατηρούν τη σωστή μυϊκή μάζα για την ηλικία τους
  • να μειώνουν το σωματικό λίπος και να διατηρούν το σωστό βάρος
  • να προλαμβάνουν την εκδήλωση υπέρτασης (που εμφανίζεται ήδη από την εφηβική ηλικία)
  • να βελτιώνουν τις μαθησιακές τους ικανότητες

Εκτός από τα γνωστά οφέλη για τον οργανισμό, η σωματική άσκηση συμβάλλει σημαντικά και στην εκπαίδευση κατά την ανάπτυξη του παιδιού: βελτιώνει την ικανότητα προσαρμογής στις πολλές καθημερινές υποχρεώσεις, διδάσκει τον έλεγχο των συναισθημάτων, βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και αυξάνει την ικανότητα κοινωνικοποίησης. Κυρίως όμως προσφέρει χαρά και ψυχαγωγία!

Τα στοιχεία που αφορούν τη νεανική παχυσαρκία είναι ανησυχητικά: πράγματι, αυξάνει ο αριθμός των παιδιών που κάνουν καθιστική ζωή, κυρίως λόγω των πολλών ωρών μπροστά στην τηλεόραση και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Τα παιδιά που αθλούνται είναι πολύ λίγα: μεταξύ των 6 και 10 ετών 1 στα 5 παιδιά δεν αθλείται καθόλου, ενώ το ποσοστό αυξάνει στους εφήβους και ακόμη περισσότερο στους ενήλικες.

Και αυτό μολονότι είναι σε όλους γνωστά τα οφέλη μιας, ήπιας έστω, τακτικής σωματικής άσκησης.

Είναι ένα πρόβλημα συνήθειας και είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάει από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής.

Η Buona αποφάσισε να υποστηρίξει ορισμένα αθλητικά σωματεία νέων, θέλοντας να αναδείξει την κοινωνική αξία της επιχείρησης για την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται.


Η Buona και το fair play!

Fair Play σημαίνει πολύ περισσότερα από τον απλό σεβασμό των κανόνων…

Όποιος παίζει τίμια κερδίζει πάντα!

Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ προσφέρει ευκαιρίες για να αποκτήσουμε δεξιότητες, να αποδείξουμε τις ικανότητές μας, να αποκτήσουμε κοινωνικές επαφές και να διαφυλάξουμε την υγεία μας με μια ευχάριστη ενασχόληση: είναι μια ευκαιρία συμμετοχής, αλλά και ανάληψης ευθυνών από όλους όσους συμμετέχουν.

Οι γονείς πρέπει να αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς με σωστή στάση σε κάθε περίσταση. Δεν πρέπει να επικρίνουν ποτέ τον προπονητή και τη διοίκηση της ομάδας μπροστά στα παιδιά τους, αποδεχόμενοι πάντα τις αποφάσεις τους, όπως και τις αποφάσεις των διαιτητών. Πρέπει να βοηθούν τα παιδιά τους να καταλάβουν το αληθινό φίλαθλο πνεύμα, που πρέπει να αποτελεί πάντα τη βάση κάθε αθλητικής δραστηριότητας.

Κατά τον ίδιο τρόπο, ο προπονητής πρέπει να είναι αμερόληπτος και να δημιουργεί ήρεμο κλίμα ομαδικής συντροφικότητας, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν μόνο πρωταθλητές. Πρέπει να διδάσκει τη σημασία των βασικών αξιών, όπως η αφοσίωση, η εντιμότητα, η ταπεινοφροσύνη και ο «υγιής» ανταγωνισμός.

Το σχολείο και τα αθλητικά σωματεία πρέπει να έχουν επίγνωση της κοινωνικής αξίας του αθλητισμού και ειδικότερα των αθλημάτων στα οποία συμμετέχουν μαθητές και μέλη τους. Πρέπει να ενστερνίζονται τις αξίες που αντιπροσωπεύει ο αθλητισμός (ισότητα ευκαιριών, Fair play, συντροφικότητα και κοινωνικότητα), ενθαρρύνοντας και προάγοντας πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, κατάρτισης και κοινωνικής ένταξης για να αναδεικνύεται ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του αθλητισμού.

Όλοι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό πρέπει να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τις αρχές του FAIR PLAY*, με σεβασμό, ακεραιότητα και εντιμότητα. Όλοι στον κόσμο του αθλητισμού πρέπει να σέβονται ορισμένους κανόνες συμπεριφοράς που συγκεντρώσαμε σε έναν «Κώδικα δεοντολογίας». Οι δάσκαλοι και τα μέλη της διοίκησης των αθλητικών σωματείων πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες για την προώθηση του Κώδικα Δεοντολογίας και να επιβλέπουν την τήρησή του. Είναι υποχρεωμένοι να τον προωθούν στους αθλητές, στους προπονητές, στους φροντιστές, στους γονείς και σε όλο το αθλητικό περιβάλλον.

* FAIR PLAY

σημαίνει πολύ περισσότερα από τον απλό σεβασμό των κανόνων: είναι η τήρηση μιας συμπεριφοράς που σέβεται τον άλλο και τους κανόνες τόσο στις κοινωνικές σχέσεις όσο και στους αγώνες, σημαίνει ηθική ακεραιότητα. Περιλαμβάνει ιδέες όπως η φιλία, ο σεβασμός των άλλων και το φίλαθλο πνεύμα. Το Fair play είναι ένας τρόπος ζωής, και όχι μόνο ένας τρόπος συμπεριφοράς.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας του αθλητή: 10 απλοί κανόνες συμπεριφοράς

1) Να αθλείσαι με αφοσίωση και πάθος, χωρίς να ξεχνάς ποτέ ότι ο αθλητισμός είναι πάνω από όλα ένα παιχνίδι;

2) Να σέβεσαι τους κανόνες τηρώντας πάντα μια ευπρεπή, έντιμη και σωστή συμπεριφορά με τους συμπαίκτες, τους αντιπάλους, τον προπονητή και τους διαιτητές, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ανάρμοστη και ανέντιμη συμπεριφορά;

3) Να σέβεσαι τον αντίπαλο μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο, αποφεύγοντας προσβλητικές χειρονομίες και τη σωματική ή λεκτική βία;

4) Να σέβεσαι και να δέχεσαι τις αποφάσεις του προπονητή και των διαιτητών, ακόμη και όταν έχεις διαφορετική άποψη

5)Να μιλάς με σεβασμό στους συμπαίκτες σου, στους αντιπάλους, στο κοινό, στους προπονητές και στους διαιτητές, αποφεύγοντας διαπληκτισμούς και βοηθώντας να πέσουν οι τόνοι;

6)Να συμμετέχεις στις προπονήσεις με συνέπεια και μεράκι, σεβόμενος τα ωράρια και διατηρώντας σε τάξη και καθαρές τις υποδομές και τον εξοπλισμό (αποδυτήρια, γυμναστήριο, πισίνα κ.λπ.);

7) Να διατηρείς ψηλά το φίλαθλο πνεύμα και να θυμάσαι πως δεν αγωνίζεσαι μόνο για τον εαυτό σου, αλλά για όλη την ομάδα

8) Να συμπεριφέρεσαι σωστά, συμβάλλοντας στη δημιουργία κλίματος ηρεμίας, συντροφικότητας, συγκέντρωσης και συνεργασίας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα;

9) Να αναφέρεις στους προπονητές, στη διοίκηση και στους γονείς σου επεισόδια που παραβιάζουν τις αρχές του κώδικα δεοντολογίας και της κοινής λογικής;

10) Να ξέρεις να νικάς χωρίς υπεροψία σεβόμενος τους αντιπάλους και να δέχεσαι την ήττα μαθαίνοντας από τα λάθη σου.